Породата Боер
Боер е порода кози, която е разработена в Южна Африка в началото на 1900 г. и е една от най-популярните породи за производство на месо. Името й произлиза от африканската (холандската) дума „boer“, което означава фермер.
Козите от порода Боер са селектирани за производство на месо, благодарение на високите показатели за качество на тяхното месо. Те имат бърз темп на растеж и отлични кланични качества, което ги прави една от най-популярните породи месни кози в света. Те са бързо растящи и имат високи нива на плодовитост.
Породата Боер, известна още и под името „Африкандер“, е с впечатляваща външност. Цветът на чистопородните представители е бял със златисто-кафява глава и шия. Козината е къса и гладка. Живото тегло на възрастните женски е 80-100 кг, а на мъжките – 110-135 кг – понякога и до 150 кг. Месото е изключително вкусно и диетично, с многократно по-ниско съдържание на холестерол и наситени мазнини в сравнение с телешкото и агнешкото месо.
ризнак в 100g. печено месо | Видове месо | ||||
Козе | Телешко | Свинско | Агнешко | Пилешко | |
Калории | 122 | 245 | 310 | 235 | 120 |
Мазнини (g) | 2.6 | 16 | 24 | 16 | 3.5 |
Наситени мазнини | 0.8 | 6.8 | 8.7 | 7.3 | 1.1 |
Протеин (g) | 23 | 23 | 21 | 22 | 21 |
Желязо (mg) | 3.2 | 2.9 | 2.7 | 1.4 | 1.5 |
100g. печено месо | Козе | Телешко | Свинско | Агнешко | Пилешко |
---|---|---|---|---|---|
Калории | 122 | 245 | 310 | 235 | 120 |
Мазнини (g) | 2.6 | 16 | 24 | 16 | 3.5 |
Наситени мазнини | 0.8 | 6.8 | 8.7 | 7.3 | 1.1 |
Протеин (g) | 23 | 23 | 21 | 22 | 21 |
Желязо (mg) | 3.2 | 2.9 | 2.7 | 1.4 | 1.5 |